de stroomtuin

In 2020 hebben we de stroomtuin van IJlst gebouwd. Het mooiste en best in het landschap geïntegreerde zonnepark van Fryslân. Samen met één windmolen aan de andere kant van IJlst, wekken we nu precies genoeg stroom op om alle gezinnen van IJlst te vergroenen. Dat vonden we een mooi doel.

een soort volkstuin, maar dan voor stroom

Wij vinden: stroom is de voeding van de toekomst. Die voeding verbouwen we nu zelf met onze Stroomtuin. We organiseren het als een volkstuin. Met een organisatie van vrijwilligers in een coöperatie zonder winstoogmerk. Alleen oogsten we geen groente, maar stroom.

Op het weiland naast het industrieterrein aan de Zuidwesthoekweg in IJlst realiseerden we samen een 2ha grote zonneweide met bijna 7.300 panelen.

Een zonneweide is goed, maar niet mooi.

Daarom is de Stroomtuin zo weinig mogelijk zichtbaar. Van een afstand lijkt het zelfs gewoon een uitloper van de Geeuw. Een plas water dus.

We hebben gekozen voor een zeer lage opstelling. De brede sloten eromheen zorgen ervoor dat we minder hekken nodig hebben. En door dijkjes met passende begroeiing aan te leggen, laten we de weide de komende jaren opgaan in het Friese landschap.

onze eigen Stroomtuin energie, nu in jouw eigen huis

Wie onze eigen stroom van de Stroomtuin thuis wil gebruiken, wordt nu klant bij Vandebron. Vandebron is namelijk het enige energiebedrijf waarbij je zelf de opwekkingsbron van jouw energie kunt selecteren. Daarom heten ze zo.

Als je nu overstapt, krijg jij niet alleen €100,- welkomstbonus, maar krijgt onze coöperatie dat ook.  Daar worden we dus allemaal beter van. 

klik hier voor ons Stroomtuin aanbod bij Vandebron

waarom Vandebron?

Toen we op zoek waren naar een energiebedrijf om onze stroom aan te verkopen, hebben we met heel veel partijen gepraat. Maar Vandebron stond ons direct aan. Ze zijn jong, hebben een duidelijke mening over lokaal opgewekte duurzame energie en scoren hoog op de lijst van duurzame energiebedrijven. En, ze zijn net zo eigenwijs als wijzelf. Dus dat klikte.

Daarbij kunnen zij ons garanderen dat je als klant bij Vandebron, ook écht voor de stroom van de Stroomtuin kunt kiezen. Toen ze ook nog een prima prijs en goede voorwaarden boden, werden we het al snel eens.

Loopt je contract bij je huidige leverancier af? Dan is de tijd rijp voor eigen stroom van de Stroomtuin.